Entre Àustria i Alemanya: Baviera i el Danubi

Imatge del centre de Nürenberg.

Dimarts onze d’abril. Surt de l’aeroport del Prat un dels primers vols regulars Barcelona-Salzburg que la companyia eslovaca de baix cost Skyeurope ha posat en circulació entre les dues ciutats. En menys de dues hores ens plantem a la ciutat de Mozart. A Salzburg està plovent. Com que ja és tard i el temps no acompanya, anem cap a un alberg que hi ha prop de l’estació -per vint euros hi pots passar la nit-. Però la tarda es fa llarga i ens arribem a la cerveseria de Mülln que els agustins tenen sota l’església, a tocar del riu Salzach. És immensa i té tres nivells, amb passadissos plens de botigues de menjar cuinat i dues grans sales amb taules on una munió de gent menja i beu cervesa.

L'endemà al matí continua plovent, mentre sortim amb el tren en direcció a Nürenberg, de cinc-cents mil habitants. La ciutat antiga, voltada d’unes impressionants muralles, va ser recons-truïda després dels bombardejos nordamericans del maig de 1945; no en va quedar res, hi van morir 1.829 persones. La ciutat també és coneguda perquè el 1927 s'hi va celebrar el primer congrés del Partit Nacional Socialista Alemany i el 1935 s'hi havien promulgat les "lleis de Nürenberg", per dissoldre definitivament els jueus de la comunitat estatal. Del 1945 al 1949 la ciutat es va fer famosa pel Procés de Nürenberg contra els principals dirigents nazis.
Passejant per la ciutat antiga reconstruïda arribem a la gran Plaça del Mercat que l’emperador Carles IV va autoritzar després de fer enderrocar el barri jueu el 1349. Durant l’Advent en aquesta plaça s’hi organitza, des de principis del segle XVII, el Chriskindlesmarkt, el mercat nadalenc més antic d’Alemanya, introduït com a costum per Martí Luter. La ciutat és plena de grans i boniques esglésies, reconstruïdes a partir de 1945, que val la pena visitar i admirar. Al cim del casc antic s’hi troba el majestuós castell medieval, on comencen i acaben els cinc quilòmetres de muralles i les vuitanta torres que l'envolten.

A dues hores de tren en direcció sud arribem a Passau, una ciutat de cinquanta mil habitants on conflueixen tres rius: el Danubi, l’Inn i l'Ilz. Aquí la fortificació romana de Betavis va donar origen a la ciutat. El 739 s'hi va fundar la major diòcesi del Danubi, que arribava fins a Hongria. Després del gran in-cendi del 1662, els bisbes-prínceps van donar-li la imatge barroca que es conserva a l’actual ciutat. En ple casc antic s’aixeca la gran catedral de Sant Esteve, amb l’orgue catedralíc més gran del món. És impresionant sentir-lo tocar juntament amb el cor de veus que ressonen per tota l’església. Enguany la ciutat també celebra els 250 anys del naixement de Mozart, ja que el compositor hi va viure una temporada.

Al costat del riu Danubi s’alça el majestuós castell Veste Oberhaus i a l’altre costat del riu Inn es troba, al cim de la muntanya, el monestir de Maria Hilf. Passau queda a un quilòmetre de la frontera austríaca i és una ciutat que val la pena visitar. També aquí comença la ruta per a bicicletes que voreja el Danubi fins arribar a Budapest.

En l’última etapa del viatge, el tren ens porta de nou a Salzburg per agafar l’avió i tornar a Barcelona. Ha sortit el sol i la gent surt a passejar a peu o en bicicleta. Una munió de turistes omplen els carrers de Salzburg: és l’any Mozart. JOAQUIM AMARGANT

Trajecte: Barcelona, Salzburg, Nürenberg, Passau, Salzburg, Barcelona. DIES EMPRATS: Una setmana PREU: 400-600 euros, depèn de l'avió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada