Aprofitant una oferta de Clickair viatgem a Brussel·les, capital de la Unió Europea, ja que hi té la seu la Comissió Europea, el Consell de la Unió i el Parlament europeu així com el quarter general de l'OTAN. És una ciutat de mida mitjana on es pot anar peu de l'Eixam-ple al centre històric, molt concorregut els últims dies de febrer per visitants catalans i espanyols, així com per estudiants de viatge de fi de curs. A la vesprada, molts restaurants del centre històric ofereixen plats de peix i marisc en taules arrenglerades, al carrer, malgrat el fred. Tot passejant s'arriba a la Grand Place, on hi han els edificis gremials, l'Ajuntament i la casa del Rei. Uns carrers més enllà, el Manneken pis, l'estàtua del nen que pixa. A un turonet es troba la majestuosa Catedral de Brussel·les, damunt l'església romànica del segle XI i en la cripta de la qual encara es poden veure els seus fonaments.
Amb el tren anem cap el nord, a la flamenca Gant. Des de l'estació de Saint Pieters, el tramvia 1 porta al centre històric, a tres quilòmetres, enfilant un carrer llarg i tort. És la capital de Flandes oriental i l'origen del seu nom és cèltic, significa confluència entre els rius Leie i Escalda, que travessen diferents indrets de la ciutat. Al segle XVI va ser, després de París, la ciutat medieval més gran de l'Europa del nord dels Alps. Conserva un casc històric antic molt ben preservat: des de castells medievals, com Gravenstee i Geerard, fins esglésies gòtiques monumentals i la catedral de sant Bavó, passant per la talaia de Belfort, de 95 metres d'alçada i divuit museus, com el SMAK d'art contemporani. Pels carrers històrics, molts antiquaris i pastisseries. En fer-se fosc, els carrers es buiden però s’omplen les cases antigues transformades en restaurants. La millor postal de Gant són els edificis medievals davant del canal principal que travessa la ciutat, que arriba fins el mar solcat per vaixells de fusta.
Bruges, la capital de Flandes occidental, a tres quarts d'hora en tren des de Gant. En-sopeguem un diumenge radiant, els carrers farcits de turistes espanyols. Quietor pels estrets i típics carrers que van de la sortida de l'estació de tren al centre. La ciutat està declarada Patrimoni de la Humanitat ja que manté intactes les estructures medievals. Igual que Venècia o Amsterdam hi ha nombrosos canals que travessen els carrers. Destaquem especialment el Belfort, amb el seu campanar gòtic de 83 metres d'alçada, i l'antic mercat cobert.
Més al Nord de Flandes visitem Anvers, la ciutat dels diamants. Des de l'Edat Mitjana, a la ciutat hi viu una nombrosa comunitat jueva visible a l'entorn de l'estació del tren, però darrerament a Anvers s'hi concentren molts magrebins, degut a la gran prosperitat que es nota a la ciutat i que ve de lluny -això explica l'important llegat artístic, com l'Ajun-tament o la catedral gòtica, la més gran del país-. Ja de tornada, abans d'anar a l'aeroport de Charleroi on opera Ryanair, passem per Lieja, a la part valona. La ciutat està dividida pel riu Mosa i en poques hores es veu tot perquè el casc històric és ben petit.
Els canals de Gant
A Gant, si no es té pressa, val la pena fer-hi un passeig resseguint els canals que la travessen. Sempre es troba un raconet idílic per seure en un banc o fer una foto i com a fons els castells medievals, negres i plens de verdet per la humitat. O la catedral de Sant Bavó, imponent edifici on es pot veure l'obra mestra de Jan van Eyck, L'adoració de l'anyell. A la nit, guaitar els aparadors de les nombroses botigues d'antigalles, sempre il·luminats amb una llum fosca, en què els amants d'objectes antics poden gaudir de valent. Una curiositat: passar quant es fa fosc pel car-rer Gewand, davant del carrer Sant Widostraat, situat al darrera del castell,doncs hi ha un antiquari de barba blanca i cabells llargs que llegeix llibres antics envoltat de tota mena d'antigalles i un gat molt gros dormint a l'aparador.
La fitxa
Bèlgica, sis dies: Avió, cinquanta euros. Allotjament en Youth Hostels, noranta. Tren, quaranta. Menjar, setanta.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada